Poznávačka, pláže a atrakcie karavanom po hornom Taliansku na 7 až 14 dní

Benátky

Tip na výlet karavanom s trasami, lokalitami a atrakciami, ktoré treba zažiť.

Nemáte karavan? My Vám ho požičiame aj so všetkým čo na tento výlet treba, stačí kliknúť sem.

Tentokrát pridávam tip na výlet karavanom do horného Talianska (do regiónov Benátsko, Emilia Romagna a Toskánsko), ktorý je skôr poznávačkou. No tá sa podľa teploty a termínu obdobia v ktorom idete, absolvovať aj s kúpaním na plážach a návštevou zábavných parkov. Ide o dlhší výlet, ale s viacerými zastávkami, tak ako sa karavaning patrí 🙂 . Táto trasa Vás prevedie 4 resp. 3 lokalitami (podľa toho koľko máte času), pričom v každej lokalite je toho dosť čo sa dá vidieť a precestovať. Viete to zvládnuť aj za 7 dní (ak vynecháte jednu lokalitu) alebo ideálnejšie za 10 -14 dní (čo odporúčame viac). Tradične jedna lokalita je z kategórie „Objavte za nás“.

Kam Vás dnes zavedieme?

  1. Benátky s ostrovmi Murano a Burano
  2. Pobrežie medzi mestami Ravenna a Rimini
  3. Pisa so šikmou vežou a plážami
  4. Florencia – hlavné mesto Toskánska

Pobrežie medzi mestami Ravenna a Rimini sme osobne nenavštívili, takže patrí do kategórie „Objavte za nás“. Je tam niekoľko zaujímavých atrakcií, národných parkov, zábavných parkov, pláží… takže vidieť je čo. Chceli sme tam ísť no časovo nám to zatiaľ nevyšlo, a teda ak tam zájdete budeme radi keď nám poviete o svojich skúsenostiach, trebárs aj do komentárov buď tu dole alebo na facebooku.

Interaktívna mapa výletu

Tip na výlet je robený vo forme interaktívnej mapy pomocou služby „My google maps“. Mapu si môžete otvoriť z tohto linku. Mapa je najprehľadnejšia v počítači. Pokiaľ link otvárate v mobile, tak si link skopírujte (podržte prst na linku a zvolte skopírovať cestu odkazu) a otvorte ho v prehliadači (skopírovaním do prehliadača) a nie v aplikácii Google maps (čo vás mobil len po kliknutí na link urobí asi automaticky). Inak mapa nebude fungovať správne.

Mapa obsahuje menu so základnými informáciami o výlete či lokalitách ako aj jednotlivé miesta. Jednotlivé lokality či miesta (teda väčšinu z nich) si viete po kliknutí na odkaz pozrieť aj priamo v Google mapách, kde nájdete viac fotiek či recenzií. Zobrazenie jednotlivých trás medzi lokalitami (navigácia) si viete vypínať alebo zapínať začiarknutím príslušného políčka.

Pár informácii k lokalitám

Tieto informácie si môžete prečítaj aj priamo v interaktívnej mape.

Benátky a okolie

Benátky

Návštevu Benátok môžete poňať rôzne. Ako čistú poznávačku alebo výlet z kempingu na pláži (čítaj ďalej). Okrem samotných Benátok si môžete  pozrieť aj zaujímavé ostrovné mestečká MURANO a BURANO, do ktorých sa dostanete ľoďou, vrátane lodnej MHD. Murano je krásne mestečko s úzkymi uličkami známe svojim sklárskym umením (je tam aj katedlára skla“). Burano je zase známe svojimi farebnými domami.

VERZIA POZNÁVAČKA

Vo verzii poznávačky, môžete parkovať na oddychových miestach pre karavany (STLP), ktorých je v Taliansku pomerne veľa a nájdete ich aj v Google  mapách pod názvom „Area sosta Camper“.

My máme dobrú skúsenosť so STLP v San Giuliano, odkiaľ máte blízko na transfer do Benátok aj loďou aj električkou.
👉200m od STLP sa nachádza LODNÝ TRANSFER do Benátok – Marive Transport (link) , cesta trvá 10 min.
CENA – do 12 rokov free, od 12 rokov 8,50€ a dospelí 10€. (Môžete ísť  aj električkou za cca 3€)
👉V areály full service – voda, elektrika, odpad, toalety, sprchy (v zime nevykurované – ale ja som sa tu vo februári už sprchoval 🙂 ). CENA 18€ + 4€ elektrika (1000W)  na 1 deň. Elektrických prípojok je menej ako miest na parkovanie. 

Je to státie pod stromami a na tráve. V prípade dažďa, tu býva blato. Cez webovú stránku STLP sa dá urobiť rezervácia (link).

Možností na prespanie je ale viac, nájdete ich vyznačené na mape, vrátane vrátane lacnejšieho a staršieho kempu Fusina.

VERZIA výlet Z PLÁŽE

V lete je asi lepšia verzia výletu z pláže, aj keď kvôli kempingom o dosť drahšia. Odporúčame vybrať si kemping v časti od Lido di Jesolo, cez Cavallino po Ca´Savio v blízkosti Punta Sabbioni. Je tu mnoho kempov a vybrať si môžete podľa vlastnej chuti a obsadenosti. V lete odporúčame rezerváciu v kempingu vopred. Práve z prístavu Punta Sabbiony sa pohodlne lodou dostanete do Benátok či do Burana a Murana. 

Pre live časy odchodov a príchodov MHD lodí môžete vyžiť aplikáciu „Che Bateo?“ (link). Celodenný lístok stojí 21€, ale výlety viete absolvovať aj prostredníctvom súkromných dopravcov. Niekedy to vychádza lacnejšie, samozrejme otázka je koľko toho chcete za deň stihnúť 🙂 .

Pobrežie medzi Ravenna a Rimini

Túto lokalitu chceme navštíviť, ale ešte sme nemali príležitosť (väčšinou rozumej čas 🙂 ). Teda túto lokalitu môžete preskúmať vy a porozprávať nám svoje karavaningové zážitky z nej a dať nám aj pár tipov.

Ak sa na pobrežie vyberiete trasou označenou v tejto mape ako 02a tak, pôjdete okolo rôznych národných parkov. My by sme určite chceli vidieť Valle di Comacchio.

Vybrali sme tu niekoľko STLP a atrakcii, ktoré nás tu okrem pláži zaujali. Je tu zábavný park, ZOO so safari,  Aquapark, Park miniatúr. No proste je tu čo robiť a vidieť. Tak zažite karavaning a objavujte. Určite by sme sa zašli pozrieť aj do samotného Rimini. Pri parku miniatúr nie je STLP, ale malo by sa v pohode dať prespať na parkovisku parku, ktoré je určené aj pre Camperov. Parkovné by malo byť 3 eur na celý deň.

Pre tých, ktorí majú dosť času, mám ešte jeden tip. Vedľa Rimini je najmenšia republika a tretí najmenší štát v Európe, ktorý je zároveň piatym najmenším samosprávnym štátom na svete. Je to San Maríno, ktorého hlavné mesto je postavené na obrovskej skale. Aj toto by som chcel vidieť…. 🙂 No dobre si treba naplánovať miesto parkovania.

PISA

Šikmá veža v Pise

Šikmá veža v Pise neodmysliteľne patrí k talianskym pamiatkam, ktoré treba vidieť. No na námestí zázrakov sú okrem šikmej veže aj ďalšie 3 zraky – Katedrála, Krstiteľnica (Baptistéria) a monumentálny cintorín, ktorý bol podľa legendy postavený okolo svätej pôdy z Golgoty. Keď už sa chystáte do Pisy, môžete navštíviť aj pobrežie Ligurského mora (na opačnej strane Talianska ako Jadranské more). Pobrežie Pisa je menej turisticky navštevované a teda aj kľudnejšie a o niečo lacnejšie ako pláže pri Livorno, čo je prakticky hneď vedľa. Na plážach pri Livorne je nespočetné množstvo kempov a turistických atrakcii, ak máte radi viac zábavy tak sa vyberte radšej tam. 

Na čo treba upozorniť. V Pise sa pomerne veľa kradne a vykrádajú sa aj autá. Dokonca aj na strážených parkoviskách či pumpách. Preto sa snažte auto nenechávať bez posádky, aj ked idete zaplatiť za tankovanie.

STLP v meste PISA

My sme si za svoje státie vybrali STLP priamo v meste PISA na Via di Pratale. Ide o strážený STLP s obsluhou ale len cez deň. Skúste parkovať čo najbližšie pri búdke obsluhy. Na iných turistických parkoviskách bola každá druhá recenzia o vykradnutí auta. Mala by sa dať urobiť aj rezervácia miesta cez ich aplikáciu/web (link).

STLP má miesto asi pre 50 camperov, nie všetky s prístupom k elektrike. My sme mali šťastie.
👉Cena 12 Eur/18hod + 3Eur elektrika (500W)
👉prístup iba popod historické hradby s výškou do 3,2m (na camper parkovisku nám bolo povedané, že v pohode do 3,5m – ale toto je info bez záruky)
👉camper service – voda, odpad, vyprázdnenie WC (elektrika obmedzený počet)
👉žiadne toalety a sprchy
👉k Šikmej veži cca 20 min pešo
👉historickým centrom sa oplatí prejsť aj večer – nie je tam tak „plno“ (turistov)

Pobrežie Marina di Pisa

Ďalšou zastávkou môže byť pobrežie pri mori. Mimo sezóny sme zastali na parkovisku vyhradenom pre reštauráciu priamo  pri  pobreží. V sezóne tu nezaparkujete ale pár metrov ďalej  je platené parkovisko pre Camperov (4€/4hod; 12 €/24h), ale bez akýchkoľvek služieb (žiadna elektrina, voda, wc) alebo bližšie pri prístave a centre mesta Marina di Pisa je ďalší STLP (15€/24h + 4 € elektrina) s komplet službami. Obidve STLP sú bez tieňa a vyznačené na mape.

FLORENCIA

Katedrála sv. Márie vo Florencii
Katedrála sv. Márie vo Florencii

Nádhera. Tá atmosféra sa nedá popísať.
Veľkolepé stavby, mesto plné umenia a kultúry. Kde sa pozriete, tam máte čo vidieť.
Dá sa tu stráviť množstvo času prezeraním pamiatok.
Určite odporúčame ísť na výhliadku Piazzale Michelangelo je vyznačená na mape. 

Nocľah

Poznáme dve oficiálne miesta na prespatie. Camping HU (ten sme využili my keďže na záver výletu sme chceli okúsiť aj služby kempingu) alebo STLP neďaleko mesta, ktorý je v podstate parkoviskom bez elektriny s trochu biednejším servisom (odpad, voda) Na STLP je náročnejší prístup pre autá dlhšie ako 7 metrov (je zložitejšie sa tam vytočiť).