Dovolenka karavanom s 3 deťmi a 7 vecí, ktoré pri ďalšej ceste urobím úplne inak. 

Dovolenka na kolesách láka mladé páry, seniorov, aj rodiny s deťmi. Všetky predstavy sú krásne, fotky na instagrame lákajú, fantázia pracuje naplno až do okamihu, kým nezačnete robiť aspoň aký taký jedálny lístok, nakupovať a baliť! 

Napriek všetkému sme si povedali, že to vyskúšame. A napriek všetkému ma po počiatočnom vytriezvení vydesila už len predstava, že mám byť 7 dní zatvorená s mojimi tromi takmer pubertálnymi deťmi v aute. 

Výhody takejto dovolenky prevalcujú všetky obavy, s ktorými som sa pred a počas cesty stretla. Nie ste viazaný na jedno miesto, na tú istú pláž, na to isté centrum mesta. Vidíte rôznorodosť krajiny, cez ktorú cestujete, máte slobodu v tom, či prespíte na jednom mieste 2 alebo viac nocí, prípadne sa rozhodnete, že sa presuniete niekde inde hneď a zaraz. Každý večer môžete nasávať atmosféru iného historického centra a skúšať špeciality inej reštaurácie. Napriek mnohým miestam, kde kempujete, či len prespávate, stále spíte v jednej posteli, vo svojich perinách a osprchovať sa môžete každý deň. Či prespíte v kempe alebo niekde pri jazere, je len a len na vás. Slobodu takéhoto cestovania nemožno len tak niečím nahradiť. 

Ak sa chystáte na cestu aj vy, tu je pár tipov, ako ju prežiť aj prvýkrát viac v pohode. 😊

1. Predstava, čo budete jesť, môže odľahčiť auto a urýchliť cestovanie

 Chladnička v karavane je o 1/4 menšia ako tá, ktorú máme doma. Ísť do potravín a nakupovať len tak „od oka“ bola naivná predstava. Polovicu instantných cestovín a polievok sme priniesli domov a párky sme zjedli nasilu. Rozplánujte si aspoň raňajky, neskoré obedy a večere môžu byť vonku, či už sa budú piecť na grile, alebo sa najete v reštaurácii či fast foodoch. Veď dovolenka je dovolenka a deti to majú radi. 

Chladnička v karavane
Chladnička s mrazničkou

2.  Zistiť, čo si deti vezmú na oblečenie skôr, ako sa to na vás vyvalí zo skrinky

Spálňa

V karavane má každý k dispozícii 1 skrinku ak idete piati či šiesti, plus jednu skriňu na zavesenie vecí. Teda, ak hovoríme o PLA 440. Jej veľkosť prirovnávam k hlbšiemu šuplíku so spodným prádlom a ponožkami. Baľte sa s rozumom, najmä, ak idete na výlet v zimnom období. V kempoch, ktoré sú otvorené celoročne, sú práčky funkčné aj v zime. Ak máte 12 ročné dieťa, ktoré sa prezlieka 3krát denne, prezrite, čo si chce vziať pred tým, ako to stihne „narvať“ do skrinky. 😊

3. Viac priestoru na oddych a zábavu pre deti

Chceli sme vidieť čo najviac a išli sme za slnkom. Nabudúce budem viac počítať s únavou detí a plánovať im viac priestoru na oddych. 3 talianske mestá – Benátky, Pisa, Florencia.  Vo Florencii už žiadne dieťa nemalo náladu sa ani usmiať. Keď už ani zmrzlina nebola motiváciou, bolo mi jasné, že únava je zjavná. 

4. Kúrenie v aute má svoje limity (keď ste celý mokrý) 

Či je zima a či teplo, more je more a deti voda priťahuje. Doslova a do písmena. Zbaľte si aspoň jedny topánky navyše. Vykurovanie v karavane je síce super, teplúčko za chvíľu, ale keď vám dieťa spadne do mora, hneď niekoľkokrát za sebou, ani celonočné sušenie topánok nestačí. Aj keď asi ani doma by mi to z večera do rána nevyschlo.

5. Vedieť, vyhľadávať v google maps môže napomôcť kľudnej vzájomnej komunikácii 😉

Nemám orientačný zmysel. Proste to tak je. Vedieť ale rýchlo za jazdy vyhľadať parkovisko alebo stell-platz môže byť veľmi nápomocné. Okrem iného to prispieva ku kľudnej atmosfére v aute. 😊Trénovať sa dá aj v rodnom meste, dokonca na dennej báze. Upozornenie – nehrajte s deťmi kto prvý čo nájde, zaručene vždy prehráte. 

6. Určiť si vopred, kto kde a s kým bude spať

Spanie v jedálni

Predísť každovečerným hádkam kto kde a s kým bude spať môžete tak, že si to jasne určíte už pred cestou. Karavan, aspoň PLA 440, má 6 miest na spanie. 4 z toho sú plnohodnotné postele tak pre dieťa, ako aj dospelého. 2 sú v zadnej časti auta nad garážou, za mňa práve tieto sú naj. 2 sú v tzv. alkovni nad kabínou, teda nad šoférom. Rovnako priestranné a pohodlné, avšak dostanete sa k nim po rebríku. 2 o trošku kratšie postele si „vyrobíte“ zo stolíka a sedenia v „jedálni“. Tieto postele sú vhodnejšie pre deti. Asi preto tam najčastejšie skončí dospelý. 😊 Veľa zohráva aj vôľa detí, napr. na jednom výlete si dcéry pribrali so sebou kamošku a tá spala s nimi v alkovni, teda zmestili sa tam aj tri. Natesno ale predsa.

7. Bicykle alebo aspoň kolobežky sa vždy môžu hodiť

Karavan je super dopravný prostriedok, ale do miestnych potravín ani na lodný taxík si ho nevezmete. Mať po ruke bicykle alebo kolobežky, keď idete ráno kúpiť čerstvé pečivo alebo si chcete večer zájsť na pohár vína či pizzu, sa môže hodiť. Náš nosič na karavane odvezie až 4 bicykle ( v prípade potreby sa ďalšie bicykle zmestia do kufra tzv. garáže) alebo do garáže sa rovnako zmestí elektrická kolobežka či 2 elektro bicykle. 

Nosic na bicykle na obytnom aute
Nosič na bicykle

Dovolenkovanie v karavane má svoje čaro. Deti nebude treba presviedčať, tie takéto zážitky priam milujú. 

Bonusová rada na záver

Posledná rada na záver. Sledujte si stav naplnenia chemickej toalety. Vo chvíli keď cítite zápach, je neskoro a upratovanie vás neminie. 😊

Nabudúce všetko o tom, čo je stellplatz, prečo ho cestou na dovolenku využiť a ako ho nájsť. 

A nezabudnite, na malom priestore vznikajú tie najväčšie zážitky. 😊