Kúpanie a zážitky v Maďarsku na 5 – 10 dní

Roadtrip mapa

Tip na výlet karavanom s trasami, lokalitami a atrakciami, ktoré treba zažiť.

Ahojte, dnes by som Vám rád dal tip na karavaningový výlet do Maďarska s návštevou kúpalísk, aktrakcií a zaujímavostí. Celý okruh má cca 480 km a zahŕňa 5 lokalít a v každej je niekoľko zaujímavostí, ktoré vám odporúčame vidieť. Tento tip na výlet pokojne berte aj len ako inšpiráciu a vytvorte si vlastný plán. Ono dalo by sa tých lokalít, kúpalísk a zaujímavostí pozdĺž tejto trasy ešte pridávať a pridávať, ale nakoniec by to bol výlet na mesiac 🙂

Tak poďme na to. Tento výlet Vás zavedie do 5 lokalít, z toho jedna je z kategórie „Objavte za nás“.

Roadtrip mapa
Trasa výletu
  1. Tokaj (Kúpalisko, Morské oko, Kaštieľ, Hrad)
  2. Sósto (Kúpaliská, Zoo, Skanzen)
  3. Hajduszoboszló (Kúpalisko, Aquapark, Atrakcie)
  4. Hortobagy (Safari, Kontaktná Zoo, Kone, Rybárska železnička) – kategória lokality „Objavte za nás“
  5. Tiszaújváros (Kúpalisko)

Lokality „Objavte za nás“ sú miesta, ktoré chceme navštíviť, ale sme ešte nemali príležitosť (väčšinou rozumej čas 🙂 ). Teda túto lokalitu môžete preskúmať vy a porozprávať nám svoje karavaningové zážitky z nej a dať nám aj pár tipov. Nemáte karavan? My Vám ho požičiame aj so všetkým čo na tento výlet treba, stačí kliknúť sem.

Tento výlet sa v zrýchlenom režime dá zvládnuť za 5 dní (ale asi jednu z lokalít vynecháte) alebo vo väčšej pohode za 7 – 10 dní (odporúčame túto verziu 🙂 ).

Interaktívna mapa výletu

Tip na výlet je robený vo forme interaktívnej mapy pomocou služby „My google maps“. Mapu si môžete otvoriť z tohto linku. Mapa je najprehľadnejšia v počítači. Pokiaľ link otvárate v mobile, tak si link skopírujte (podržte prst na linku a zvolte skopírovať cestu odkazu) a otvorte ho v prehliadači (skopírovaním do prehliadača) a nie v aplikácii Google maps (čo vás mobil len po kliknutí na link urobí asi automaticky). Inak mapa nebude fungovať správne.

Mapa obsahuje menu so základnými informáciami o výlete či lokalitách ako aj jednotlivé miesta. Jednotlivé lokality či miesta (teda väčšinu z nich) si viete po kliknutí na odkaz pozrieť aj priamo v Google mapách, kde nájdete viac fotiek či recenzií. Zobrazenie jednotlivých trás medzi lokalitami (navigácia) si viete vypínať alebo zapínať začiarknutím príslušného políčka.

Ukážka z interaktívnej mapy

Pár informácii k lokalitám

Tieto informácie si môžete prečítaj aj v interaktívnej mape.

Tokaj

Tokaj je jedno z piatich miest na svete, kde sa dá vyrobiť prirodzene sladké víno. No okrem vína a vínnych pivničiek je tu mnoho ďalších vecí, ktoré stojí zato navštíviť a zažiť.  

Tokajský vidiek

RÁKOCZIHO KAŠTIEĽ

Približne za 1:20h od štartu môžete navštíviť  interaktívne múzeum v novozrekonštruovanom Rákocziho kaštieli v Borši (ešte na Slovensku). V tomto múzeu neplatí „Zákaz dotýkať sa“. Toto múzeum nie je nudou ani pre deti. Môžete si tu postaviť gotické okno, hrať sa interaktívnou mapou, vidieť bojisko v období Rákocziho povstania, dokonca absolvovať hru Escape Room, a naplánovať útek kniežaťa.

KEMPING A KÚPALISKO

Následne sa môžete presunúť do kempingu v Sarospataku (číta sa Šárošpatak, po slovensky Blatnýpotok), ktorý je súčasťou termálneho kúpaliska. Pozor pri Kúpalisku sú dva kempingy, ale len jeden je súčasťou kúpaliska (nájdete ho v vyznačený v tejto mape). Druhý kemping je ale hneď vedľa na ulici, čo je výhoda, ak by náhodou bol prvý kemping obsadený. 

PRECHÁDZKA na MORSKÉ OKO

Z kempingu sa môžete prejsť (cca 1:00h – 1:30h) na prekrásne morské oko (jazierko) osadené v skalných útesoch na ktorých si môžete vyskúšať aj Ferratu, pričom kúsok nad morským okom sa nachádza vyhliadková veža. Prechádzka vedie cez vinohrady a v závislosti od trasy ktorú si vyberiete môžete ísť aj popri bufete či vinárstve s možnosťou občerstvenie. Výlet sa dá zvládnuť do pol dňa a druhú polovicu dňa si môžete oddýchnuť na kúpalisku.

PRECHÁDZKA do HISTORICKÉHO CENTRA

Krátka prechádzka (cca 30 min) vás privedie do centra Sárospataku k Rákozciho hradu, zlievarne kanónov či pekného parku. Stojí za to si ho pozrieť aspoň z vonku. Prehliadka so sprievodcom zatiaľ nie je dostupná v slovenčine, ale  časť interieru hradu (bez červenej veže) si môžete pozrieť aj bez sprievodcu (za poplatok). Ak chcete vyskúšať dobrú maďarskú kuchyňu prejdite sa do reštaurácie na druhej strane Bodrogu oproti hradu (pozri mapu). Kuchyňa je vynikajúca už roky. Menu majú aj v slovenčine. Ide o stredne drahú reštauráciu no jedlo je naozaj výborné.Tento výlet sa tiež dá absolvovať za pol deň a druhú polovicu dňa môžete stráviť na kúpalisku.

MESTO  TOKAJ

Po ceste zo Sarospataku do ďalšej lokality (Sóstó) sa  môžete zastaviť v meste Tokaj s pekným historickým centrom plnom kaviarničiek a vinoték. V tomto meste sa vlieva Bodrog do Tiszy. Ak máte chuť môžete tu absolvovať aj obed na brehu Tiszy v reštaurácii s tradičnou maďarskou kuchyňou.

Sóstó

Sóstó (číta sa Šóštó, po slovensky Slaná rieka) je kúpeľná časť mesta Níreďház. Na tomto mieste sa pokojne dá stráviť aj 5 dní.  Nájdete tu niekoľko kúpalísk a kopu zaujímavostí.

Gorilla

KEMPING IGRICE

AKTUALIZÁCIA: V lete 2022 je bohužiaľ kemping Igrice pre rekonštrukciu zatvorený 🙁 ZOO v Sosto je naozaj pekná … my by sme si to nenechali ujsť …
Podľa informácii by mali byť v Sóstó aj ďalšie 2 kempingy ale tie nemáme overené, no pridáme ich do tejto mapy, aby ste ich mohli nájsť ak budete chcieť. Prípadne skúste prenocovať na parkoviskách (Zoo, Kúpalisko, Centrálne parkovisko, Parkovisko pri skanzene, … )… parkoviská sme tiež vyznačili na mape.

Kemping Igrice sa nachádza v centrálnej časti kúpeľov  priamo pri kúpeľných jazerách. Teda z kempingu máte blízko naozaj všade.

KÚPALISKÁ:

V Sósto je viacero kúpalísk. My pre Vás vyberáme 3 základné: 
– Plážové kúpalisko v parku s tobogánmi
– Vnútorné zážitkové kúpalisko Aquarius s atrakciami 
– Kúpalisko na jazere

ZOO:

V Sóstó je naozaj perfektná ZOO. Nájdete v nej aj Oceanárium, Tropikárium s opicami, žirafy či slony. levy, tuleniu show, tučniaky …. určite stojí za to vidieť túto ZOO.

SKANZEN MAĎARSKEJ DEDINY:

Vynovený pekný skanzen, ktorý vás vráti v čase do maďarskej vidieckej dediny.

Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló je kúpeľným mesto s jedným z najväčších kúpelných komplexov v Európe.

Vstup do kúpaliska

KÚPALISKO

Turisti sem chodia najmä kvôli veľkolepému plážovému kúpalisku, v ktorom sú bazény s termálnou aj obyčajnou vodou. Súčasťou kúpaliska je  aj veľké jazero s možnosťou člnkovania. Uprostred jazera je aj ostrov s nuda plážou. Ku kúpalisku patrí aj Aquapark s tobogánmi, do ktorého sa vstup kupuje samostatne. No niekoľko tobogánov je aj na samotnom plážovom kúpalisku. Pri poslednej rekonštrukcii pribudla na kúpalisku aj Premium oddychová zóna s termálnymi bazénmi, kam sa  tiež kupuje samostatný vstup navyše.

KEMPING

V Hajduszoboslo sú dva kempingy, jeden, ktorý sme vyznačili na mape má priamo vstup na kúpalisko a v podstate v cene nocľahu v kempingu máte aj vstup na plážové kúpalisko.  Do druhého kempingu sa dostanete po ulici Szép Ernó, na ktorej je ale zúžený prístup a prečnievajú konáre nad cestou. Ak  sa vyberiete do druhého kempu zvýšte prosím opatrnosť pri jazde. 

ATRAKCIE

V Hajduszoboszló môžete navštíviť ešte klasické turistické atrakcie ako sú motokáry, kolotoče, obrátený dom a dokonca bizardnú zbierku veteránov. Všetky tieto atrakcie sme vyznačili na mape.

Hortobágy

Hortobágy, to je lokalita z kategórie „Spoznajte za nás“. Objavili sme ju náhodou skúmaním mapy, ale ešte sme nemali príležitosť ju navštíviť.

Zistili sme, že ide národný park, ktorý ponúka mnoho zaujímavých atrakcií. Viac informácii sa dočítate na tejto oficiálnej stránke parku, ktorá je celkom dobre spracovaná aj angličtine (na rozdiel od väčšiny maďarských stránok 🙂 )

NÁJDETE TU:

1. Tradičnú maďarskú farmu s kontaktnou ZOO
2. Wild Park s možnosťou Safari jazdy
3. Oboru s divokými zvieratami (Extra Safari)
4. Matai Stajne – jedny z najstarších stajní v Maďarsku s viac ako 270 konmi, s možnosťou jazdy
5. Rybársku železničku (niečo podobé ako na slovensku máme lesné detské želeničky)
6. Vtáčiu oboru s nemocnicou

KEMPING:

Na mape sú dva kempingy, tak aspoň jeden by mohol fungovať, ale ked nie tak prenocovať sa Vám podarí určite aj niekde „na divoko“ na parkovisku. Tešíme sa na vaše tipy.

Tiszaújváros

Posledná lokalita, ktorú sme pre vás na záver vybrali je Tiszaújváros. Keďže možno po spoznávaní krás národného parku v Hortobagy Vám dobre padne sa okúpať.

KÚPALISKO

Tak sme pre Vás po ceste naspäť vybrali ešte kúpalisko v Tiszaújvárosi, vedľa ktorého je tiež kemping.  Ide o tradičné maďarské termálne kúpalisko so všetkými službami a aj tobogánmi.

KEMPING

Oproti kúpalisku je pekný kemping v cene ktorého je aj vstup na kúpalisko, tak si vychutnajte ešte jednu oddychovku na záver Vášho karavaningového výletu po blízkom Maďarsku.